Overbeharing

Tegenwoordig willen veel mensen af van hun lichaamsbeharing, wat bij sommige overmatig groeit.  Vaak is overbeharing cosmetisch, maar soms ook medisch storend. Denk hierbij aan ingegroeide haren, jeuk, bultjes, en huidirritaties.

Hirsutisme en Hypertrichose zijn de twee vormen van overbeharing. Ze komen vaak afzonderlijk van elkaar voor, maar ook kan er een combinatie van Hirsutisme en Hypertrichose optreden.  De vorm van overbeharing die zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt is Hypertrichose. Het gaat hierbij om haargroei op plekken waar normaal niet of dunne haartjes voorkomen of een uitbreiding van het gebied waar normaal al haargroei aanwezig is.

Wat is hirsutisme?

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen waarbij de haargroei toegenomen is volgens het mannelijke beharingspatroon, denk hierbij aan: haargroei in het gelaat, ledematen, schaamstreek en borstregio. Er bestaan verschillende vormen van Hirsutisme, waarbij verschillende factoren een rol spelen.

  • Familiaire Hirsutisme: het gehalte van mannelijke hormonen is niet verhoogd, maar er is een genetische oorzaak. Wel zien we vaak dat de hoeveelheid mannelijke hormonen in het haarzakje wel verhoogd is. Deze vorm van overbeharing start vaak in de puberteit.
  • Hormonale Hirsutisme: het gehalte van mannelijke hormonen is verhoogd, er is een overproductie die wordt aangemaakt in de bijnierschors en de eierstokken. Bij deze vorm van Hirsutisme gaat gepaard met PCOS (Polycystisch Ovarium Syndroom)en komen ook andere symptomen voor zoals: acne, menstruatiestoornissenen andere symtomen van vermannelijking. Bij vermoeden van PCOS kun je een doorverwijzing naar de Gynaecoloog vragen.
  • Hirsutisme veroorzaakt door bepaalde medicatie. Denk hierbij aan anabole gebruik of testosteron verwante geneesmiddelen.

Bij overbeharing zijn veel ontharingsmethodes zoals: scheren, waxen, epileren, harsen en IPL vaak veel werk en niet effectief voor op de langere termijn. Bij Clinique Elixir kun je terecht voor lasertherapie met onze ontharingslaser. Laseren is voor verschillende vormen van overbeharing zeer effectief.

Mogelijke behandelingen:

Je eerste afspraak

Laserontharing