Haaruitval (Alopecia)

Een mens heeft gemiddeld 100.000 haren op het hoofd, hiervan vallen er gemiddeld zo’n 50-120 haren per dag uit. Dit is vaak het normale groeiproces van de haren, de oude haren maken plek voor nieuwe haren. Haren groeien in cyclus, namelijk de anagene catagene en telogene fase. De hoofdharen zijn gemiddeld voor 80 – 90% in de groeifase (anagene fase). De anagene fase duurt het langst vaak ergens tussen 2 – 7 jaar (hoe langer je haar hoe langer deze fase duurt). Verschillende factoren zoals hieronder benoemt hebben hier invloed op. Na de groeifase komt de overgangsfase (catagene fase), deze fase duurt het kortst ongeveer 2- 4 weken. 10-15% van de haren is in catagene fase en zal overgaan op de rustfase (telogene fase). In deze fase zal het nieuwe haar alweer beginnen te groeien terwijl de oude haar nog wel in de haarfollikel rust. De telogene fase duurt gemiddeld 3 maanden waarna de haren uitvallen (exogene fase). Hierna start de haargroeicyclus weer bij de anagene fase en zal de cyclus zich herhalen.

Er zijn echter mensen die een teveel aan haren verliezen waardoor het haar vaak dunner wordt. Teveel van de haren gaan dus in de rustfase (telogene fase) en vallen uiteindelijk uit. Eigenlijk wil je dus ervoor zorgen dat de groeifase (anagene fase) het langste duurt, zodat je zo min mogelijk haren verliest. De vraag is, kan je hiervoor zorgen?

Erfelijke factoren

De meest voorkomende vorm van haaruitval is alopecia androgenetica. Deze vorm zorgt ervoor dat de haarlijn dunner wordt, wat zich uiteindelijk uitbreid naar de achterkant en bovenkant van het hoofd. De boosdoener van deze erfelijke vorm van kaalheid is het DHT hormoon. Dit hormoon komt bij mannen en vrouwen voor en beïnvloed de groeifases en het haarzakje (haarfollikel). De anagene fase wordt verkort en de haarfollikel verkleint waardoor de haren steeds minder groeien en dunner worden. Dit zorgt voor vroegtijdige kaalheid, wat vaak als psychisch sociaal en cosmetisch storend wordt ervaren

Gezondheid

Je gezondheid speelt ook een rol in de haargroei cyclus en haaruitval. Zo zorgt weinig slaap en veel stress voor schommelingen in je hormonen. Daarnaast is gevarieerd en gezond eten ook zeer belangrijk, een tekort aan vitamine A en ijzer staan vaak in connectie met haaruitval.

Daarnaast is een vertraagde schildklier soms de oorzaak van dunner wordend haar ook wel hypothyreoïdie. Hierbij maakt de schildklier te weinig hormonen aan.

 Medicatie

bloedverdunners, antidepressivum en de anticonceptiepil kunnen invloed hebben op haaruitval. Vraag je arts naar de bijwerkingen en eventuele alternatieven.

XL Hair

Bij Clinique Elixir kun je mesotherapie XL Hair ondergaan om de haargroei te stimuleren. We zien in de praktijk hele mooie resultaten bij alle niet verlittekende vormen van alopecia.

Mogelijke behandelingen:

Mesotherapie XL Hair

Je eerste afspraak

Gerelateerde producten